Dans
Engelsk version!

Denna sida tillägnas fyra personer, som har påverkat mitt liv: Tarja, som fick mig till att börja dansa, Lena och Paul som lärde mig att dansa, samt Paula, som jag träffade på dansgolvet.

Den svenska dansband-scenen meriterar antropologisk dokumentation. I de flesta länder skulle det anses vara mycket exotiskt. Folk i sina bästa år älskar en dans-stil som jag skulle vilja kalla "jive", men som allmänt kallas "bugg" (från Jitterbug).
I vilket annat land skulle man hitta folk i alla åldrar som gillar foxtrot? T.o.m. pensionärer går ut tillsammans varje vecka, i och för sig till evenemang där inte många yngre finns.

Colin Nutley är en utvandrad engelsman och film regissör, bäst känd för sådana filmer som Änglagård. Han tyckte att dansbandsscenen var så fascinerande att han gjorde en film, Sista Dansen (The last dance) som handlade om det.
Ett av de roligaste aspekterna med Colins arbete är att han talar om för skådespelarna på engelska vad han vill ha dem säga, och de sedan översätter detta till svenska med egna ord. Resultatet är en utsökt finkänslig skildring av hur svenskarna pratar, tänker och umgås.

Links
Jag vill inte konkurrera med experterna, så jag rekommenderar att Du tar en titt på Andreas webbplats: Andreas Danswebb,
Västsvenska Nöjesguiden Nöjesguiden, Västra Sverige,
eller dansbandsscenens oumbärliga skvallerblaska, Får jag lov

Tillbaka!